vrijdag 1 juni 2012

Een kleine terugblik op een groot avontuur...


...bedankt allemaal!

Beste trouwe lezers van mijn blog,

Zo'n 3,5 maanden geleden begon het allemaal. Zenuwachtig pakte ik mijn koffers in voor een 'onbekende bestemming': Suriname. Onbekend voor wat komen zou nam ik in Schiphol de Boeing 747 richting Paramaribo.

Vorige nacht vloog ik alweer terug richting België, met heel wat ervaringen en belevenissen rijker. Ik mocht les geven op de Dothschool, heb heel wat leuke leerkrachten en andere mensen ontmoet, ik heb het geluk gehad om heel wat prachtige dingen in Suriname te zien en mocht logeren bij de geweldige familie: 'de Sheiks"!

De voorbije dagen stonden vooral in het teken van het afscheid nemen. Zo trakteerde ik (samen met Karen) de 320 leerlingen en 20 leerkrachten van de Dothschool op een ijsje, ging ik een laatste keer inkopen doen bij 'de Chinees om de hoek', hadden we woensdagavond de gezellige 'Belgische avond' bij de meisjes uit de Henrystraat en zwaaide ons fantastisch gastgezin (Loris, Renaldo, Shahira, Sharif en Shamir) ons uit wanneer de taxi ons ophaalde richting de luchthaven...

Dat ik de voorbije maanden heel wat heb kunnen bijleren en beleven heb ik ook te danken aan mijn ouders en zus, die mij deze kans gunden. Bedankt mama, papa en zus!

Daarnaast wil ik iedereen bedanken die mijn blog gedurende deze 3,5 maanden regelmatig heeft gelezen en af en toe iets van zich heeft laten horen. Dit heeft me ook heel veel deugd gedaan! 

Als afsluiter van dit allerlaatste blogbericht (nu uit België) staan onderaan dit bericht nog enkele foto's van de allerlaatste momenten uit "Switi Sranan"...

Groetjes (nu uit het koude België...)!

JONAS


zondag 27 mei 2012

Over Overbridge en zo...


...het laatste weekend...
Het beloofde filmpje

In mijn vorige post van zaterdagavond beloofde ik jullie een klein filmpje uit mijn klas... Ziehier het resultaat:

Het laatste Surinaamse weekend

Zaterdagavond vertrokken we net na het schrijven van mijn vorige blogpost met z'n allen richting Overbridge Nature Resort, waar we een hut hadden gehuurd om ons laatste weekend op Surinaamse bodem gezellig door te brengen! Het werd een 'lui weekendje' (dat mocht wel na de stage!) waar we genoten van de heerlijke BBQ van Sharif, de zon, onze hangmat en het verfrissende water. 

Enkele sfeerfoto's:
Van links naar rechts: Oela (chauffeur) - Margot - Shahira - Karen - Sharif - Charlotte - Kim - Dorien - ikzelf

Aangezien het in België vandaag toch een feestdag is heb ik gezorgd voor wat bezigheidstherapie! 

OPDRACHT: "Hoeveel vogels tel je op onderstaande foto's?" :-)


Tot de volgende!
Jonas

zaterdag 26 mei 2012

Een dag vol kiekebisj!


("een dag vol kippenvel")

De laatste lesweek
Op maandag 21 mei drong het tot me door: de laatste week in de Dothschool begon... Op maandag deed ik samen met Karen een 'Belgisch hoekenwerk' waarbij de kinderen enkele opdrachten moesten vervullen om België beter te leren kennen. Zo was er een memoryspel, een computerquiz, moesten ze de landkaart maken met de provincies, een kookboek maken, de stamboom van onze Koninklijke familie samenstellen, enzovoort. Het was de eerste keer dat de kinderen van 'hoekenwerk' hoorden, maar het was een meevaller!

Op dinsdag, woensdag en donderdag ging ik samen met het vierde, vijfde en zesde leerjaar naar het 'Kinderboekenfestival' in Paramaribo, wat we een beetje kunnen vergelijken met de boekenbeurs bij ons. Er waren tal van activiteiten die de kinderen konden volgen. Wij gingen o.a. naar een stand van de politie, de bibliotheek van Sint-Maarten, beroepenkeuze... Het was wel eens interessant om mee te maken!


A big surprise & 'kiekebisj'

Donderdagnamiddag ging ik op pad in het stadscentrum om materiaal aan te kopen voor de school, met steun van de gemeente Gooik. Zo kochten we voor elke leerling (320 in totaal!) een potlood, balpen en meetlat. Voor de school zelf kochten we nog verf, wasco's voor de kleuterklassen, crêpepapier, boeken (Bijbel in stripvorm, natuurboeken, boekjes over Europa) en enkele educatieve spelen (3 voor wiskunde en 1 voor Engels). De juf van gym kreeg ook een echte sportbal, waar ze heel content mee was!


Karen en ik hadden al een hele afscheidsspeech voorbereid, maar dit was buiten de schooldirectrice gerekend! Zij begon meteen te praten en nodigde alle klassen uit naar voor... Bleek dat bijna elke klas voor ons een verrassing in petto had... Een leerling uit mijn klas schreef een persoonlijk gedicht voor mij, enkele klassen zongen een lied (waaronder "I will always love you" in koor), anderen brachten een tekening of knutselwerkje... Van de schooldirectrice kregen we nog een handdoek cadeau, echt leuk! Ik kreeg er echt kippenvel van: zo geweldig! Een dag om nooit meer te vergeten, we waren helemaal overdonderd!


Nadien gaven wij onze cadeautjes aan de directrice (een fotokader van ons) en gingen we in elke klas de cadeautjes afgeven. Ook hielden we een loterij waarbij elke leerling kans maakte op bami/nasi, een week gratis ijsjes of een gratis ijsje... En volgende week geven we aan alle 320 leerlingen en 25 leerkrachten nog een ijsje cadeau!


Nadien ging ik nog even in mijn klas langs en kreeg ieder kind nog een klein aandenken: een cadeauzakje. In elk zakje zat een gom, glitterstift, scherper, koekje en enkele snoepjes. De kinderen waren er heel tevreden mee en vroegen of ik als afscheid nog eens "het grote bacovespel" wilde spelen, wat ik met heel veel plezier deed! Aangezien er 4 kinderen ziek waren neem ik de klasfoto pas volgende week... :-)

The final countdown...!

De andere leerkracht van het vierde leerjaar ligt sinds vorige week in het ziekenhuis en ik wilde haar graag nog eens zien vooraleer ik naar België terug ga. Daarom bezocht ik haar op vrijdagnamiddag in het Diakonesseziekenhuis met een klein cadeautje. Ze werd vrij emotioneel toen ze me zag en was enorm tevreden met mijn bezoekje... Ik hoop dat het snel beter met haar gaat!


Het is nu echt begonnen... Elke dag van de week die ik hier nu doorbreng is meteen mijn laatste in Suriname... Vandaag (op de laatste zaterdag) vertrek ik nog op weekend richting Overbridge Nature Resort en volgende week probeer ik nog enkele uitstapjes te doen en moeten we nog even op de Dothschool langs... Ik geniet hier nog ten volle van alle laatste momenten en probeer nog van elke seconde te genieten!


Vorige week deed ik een taalinitiatie voor Frans, waarbij ik een filmpje maakte. Door internetproblemen is het me niet meer gelukt het te uploaden... Jullie hebben dit voor zondagnacht te goed!

Brasa uit Switi Sranan!
Jonas