woensdag 15 januari 2014

Het einde is helaas in zicht...

... maar ik geniet nog van elke seconde!

Vrijdag 10/01 moest ik opnieuw naar de Vreemdelingenpolitie omdat ze de dag voordien vroeger dicht gingen en mijn paspoort nog afgestempeld moest worden, zodat ik Suriname wel opnieuw mag verlaten. Misschien had ik het maar beter niet gaan afstempelen? :-) Daarna nog even naar de Hermitage Mall en 's avonds stond de film "The Wolf of Wall Street" op het programma. Helaas was er een probleem met de deur van het washok, waardoor Sharif zich niet kon omkleden, dus bestelden we gezellig KFC aan huis en keken we thuis naar een film.
Op zaterdag ging ik samen met Karen en Celia zwemmen bij Residence Inn, wat een gezellige namiddag werd. 
Ik had echter niet veel tijd om te zwemmen, want 's avonds werd ik verwacht op een feest van de man van Anneke (huishoudster van de familie waar ik logeer) die 50 jaar werd. Ik ging naar dit feest met Loris, Renaldo en Sharif, wat zeer fijn was! Als verrassing voor de jarige werd een partybus geregeld, er was eten en drank in overvloed (we kregen zelfs een zak vol eten mee voor de dag nadien), er waren optredens,... De gastvrijheid was enorm, er waren een massa vrienden/kennissen van de jarige en het was echt fijn om een echt Surinaams familiefeest mee te mogen maken!


Zondag hadden we het plan om met "het Belgengroepje" te fietsen naar Mariënburg, een suikerrietfabriek/plantage die in 1988 de deuren sloot en sindsdien een trekpleister is voor toeristen. Ik kreeg Sharif zo ver dat zijn vrienden gewoon mee gingen fietsen. Eerst ging het richting Leonsberg, waar we met een overzetboot richting Fort Nieuw-Amsterdam gingen en vervolgens door reden naar Mariënburg. In Mariënburg zagen we o.a. de fabriekshallen, opslagplaats voor de vaten waar later rum mee zou worden gemaakt, grachten, de ovens, het standbeeld ter herdenking van een opstand waar verschillende doden vielen... Het was echter afgrijselijk om de verloederde staat waarin de fabriek er nu bij ligt te zien en het is jammer dat dit erfgoed niet beter beschermd kan worden. Er liggen zelfs officiële documenten zoals loonstrookjes (40 cent per dag!), doktersattesten, waarschuwingsbrieven... of het laboratorium met alle volle flessen chemicaliën. Dit doordat de fabriek plots gesloten werd en alle arbeiders de hallen verlieten, zodat de fabriek er nu nog steeds bij ligt zoals toen ze net gesloten werd... (ps: op foto 1 zie je een putje waar ik opeens ben doorgezakt en met mijn hele schoen in het slijk zat! :-( )


Zondagavond brachten we een bezoekje aan het "Princess Casino", waar ik met een belachelijk kleine inzet toch een bescheiden winst maakte! :-)

Op maandag liepen we wat rond in de stad, ging ik langs in de Princessestraat bij de Belgen en gingen we 's avonds eten in Sarinah, een Indonesisch restaurant. Het werd een rijsttafel voor ons 5'en, met véééél te véééél eten (15 gerechtjes!). De overschot kregen we (uiteraard) mee in maar liefst 5 "doggy bags"...
Op dinsdag 14/01 brachten we in de vroege ochtenduren een bezoekje aan de Centrale Markt (groenten/fruit/vis/vlees/...), waar het vrij druk was. Om nadien te ontspannen kozen we voor de "Relaxing by the pool-formule" van Hotel Krasnapolsky. De dag sloten we af met de film "The Wolf of Wall Street" in TBL Cinema, samen met Sharif, zijn vrienden/vriendinnen en Karen. De film is een echte aanrader en... de "gekarameliseerde zoete popcorn" mogen ze bij Kinepolis ook wel hebben!! Na de film aten we in de nachtelijke uren heerlijke BBQ!

Vandaag fietste ik samen met Ine en Eva kort na de middag naar Peperpot Nature Trail, een natuurpark van het WWF doorheen een oude (koffie)plantage. Om er te geraken dienden we de Surinamerivier over te steken in de stad en vervolgens vanaf de overkant nog een halfuurtje te fietsen. Onderweg moesten we schuilen voor een enorme stortbui (terwijl het in de stad geen druppel regende), maar we zijn er geraakt! Het was een mooie fietstocht doorheen een zwampbos, waarbij we o.a. aapjes en enkele vogels konden spotten. Het pad was mooi aangelegd, met o.a. een ecotoilet, grappig om te zien! 's Avonds bekwamen we van onze fietstocht in de "Grill Amsterdam", waar de kapsalon (= pittavlees met frietjes, groentjes en kaassaus) en de "tropical ice-cream" me hebben gesmaakt. Om nadien de beentjes nog even los te gooien in Club Touché



Maar nu... slaapwel!

Groetjes uit Switi Sranan...

(Check ook de rubriek "Wist je dat" voor enkele wist-je-datjes over Peperpot)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten