maandag 30 april 2012

Back2school


Back to reality!

Back to the Dothschool


Maandag 23 april ging 's morgens vroeg de wekker af. Na een drukke paasvakantie werd het terug tijd om les te geven op de Dothschool. Ik mis de trips van de paasvakantie wel, maar ik moet eerlijk gezegd toegeven dat het terug begon te kriebelen om les te geven... Ik was blij om de kinderen van mijn klas terug te zien en hen te horen vertellen over hoe hun vakantie was geweest!


Maandag had ik geen lessen te geven maar mocht ik meteen de hele dag invallen in een klas waar de leerkracht afwezig was. Het werd improviseren, maar ik heb met hen toch wiskunde en taaloefeningen gedaan en de voormiddag afgesloten met enkele spelletjes waarvoor ze ook hun reken- en taaltalenten moesten gebruiken.


Dinsdag, woensdag en donderdag mocht ik de hele dag lesgeven. 
Op vrijdag kwam mevrouw Rozenblad van het IOL langs om een les bij te wonen. Ze was heel positief en vond de les heel boeiend (ik was dus blij!). Binnenkort komt ze misschien nog eens terug. De school was die dag vroeger uit aangezien het nog een personeelsvergadering was. De personeelsvergadering was boeiend om te zien: alle leerkrachten zitten samen in een lokaaltje en echt diverse onderwerpen werden besproken!


Vrijdagavond ging ik samen met Karen naar een workshop (vorming) die georganiseerd werd door de "Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname" en de "Stichting Projekten Christelijk Onderwijs Suriname". De workshop ging over talenten ontdekken bij jongeren, in het kader van het kinderboekenfestival aan het einde van deze maand (waar we met de school ook heen zullen gaan). Sommige onderwerpen vond ik wel vreemd, zoals deze slide:


Buiten het verzorgen van de lessen en het project "Corresponderen in het Zuiden" zal ik de laatste maand ook 1 dag per week helpen in de bibliotheek van de school (kinderen helpen met lezen, kiezen van leesboekjes...) en 1 dag per week een meisje helpen met leermoeilijkheden. Ook zal ik 1 keer per week 's avonds een les bijwonen op het Instituut voor Lerarenopleiding. 



Boys weekend!

Vrijdag na de personeelsvergadering ging ik samen met de zoon van onze huisbazin (Sharif) en Mento (een vriend van Sharif) richting "Suriname Alcoholic Beverages NV" voor een Grand Tour door de rumfabriek. We startten onze tour met een shot van Hannapier, Borgoe en slagroom: echt lekker! Vervolgens gingen we doorheen de fabriek, waar we de installaties zagen, de botteling, de "keuken van SAB", enzovoort. Afsluiten deden we nog met een rumtasting, waar we o.a. de Borgoe, Borgoe Extra en Borgoe 5 jaar hebben geproefd. Het Surinaamse goud is echt lekker!
Na de Borgoefabriek ging ik met Karen naar een workshop rond talenten bij kinderen. 's Avonds laat nam Sharif me mee voor een "boys weekend" met enkele van zijn vrienden. Eerst gingen we naar de film van 23u ("Think like a man", echt een grappige komedie!), waarna we nog iets gingen drinken in 't Vat en vervolgens aan de Waterkant hebben gewacht op zijn vrienden die ons om 6 u 's morgens hebben opgepikt om naar Republiek te rijden, zo'n anderhalf uur buiten de stad. Aan Republiek hebben we de hele dag gezwommen en "gechild", waarna we rond 18 u terug in Paramaribo zijn gestrand.
Ik had tickets gekocht voor het "Suriname Reggae Festival 2012", waar ik zaterdagavond met Charlotte, Margot, Kim en Britt heen ging. Er waren o.a. optredens van Beenie Man, Rita Marley (Ja, ja! De weduwe van Bob Marley himself!), enzovoort. Het was echt een leuke avond, waarna ik omstreeks 4u 's nachts terug in mijn bed kroop. Want... ik was gedurende het weekend 1 ding vergeten: slapen! Na meer dan 45 uur wakker geweest te zijn sliep ik zondag de hele dag...



Om jullie te laten kennismaken met de "Reggaesfeer"... Hieronder een filmpje met een lied dat deze avond aan bod kwam:


... of de hele dag was licht overdreven, want 's avonds gingen we met de bovenburen gaan "hot potten". Het is zoals wij de "wok" kennen, maar dan moet je hier zelf alles gaan wokken. Het was eens een ervaring, maar ik zou het zeker niet elke dag kunnen eten!

It's the final countdown :-(

Vandaag (maandag 30 april) ging ik even langs op de school van Dorien, Kim en Charlotte aangezien zij mij hadden uitgenodigd voor een "Cook Out". Ik heb op deze manier ook kennis kunnen maken met hun school (ze is toch wel een beetje verschillend van de mijne) en hun school gesteund door lekkere frietjes te kopen.


Helaas is het morgen al 1 mei... Onze laatste maand op Surinaamse bodem gaat morgen in! Ik weet nu al dat ik het hier enorm ga missen, maar daar denk ik niet aan. Voor jullie in België: hieronder een countdown voor wanneer ik terug in Belgenland zal zijn...



Vele groetjes!
Jonas


zondag 22 april 2012

Puur natuur...

Paasvakantie (deel 3, slot): Raleighvallen & Voltzberg

Nat, natter, natst!

Op maandag 16 april stonden we 's morgens vroeg klaar aan 't Vat voor onze laatste grote bestemming van de Paasvakantie: Raleighvallen & Voltzberg. Samen met een hele bende van onze Noorderburen en 2 echte Amerikanen trokken we met een busje op pad, voor een tocht van meer dan 4 uur over een hobbelige (zacht uitgedrukt!) bauxietweg. Het was heel warm! 


Eenmaal aangekomen aan de Commewijnerivier moesten we overstappen in een korjaal voor een boottocht van 2 uur. Helaas begon het na 5 minuten enorm te regenen en was ik hier niet echt op voorzien... Van de warme ochtend kreeg ik net na de middag een koude douche, alsof ze vanuit de hemel met een hogedrukreiniger naar beneden spoten... Dit verklaart dan ook de titel "nat, natter, natst!".


Omstreeks 17 uur kwamen we eindelijk aan in de accommodatie die net aan het water gelegen was, echt een schitterende plek! Daar hingen we onze hangmatten op (echt back to basic!) en namen we onze bagage uit de boot. Al snel werd duidelijk dat bijna alle bagage doorweekt was en dat de meesten geen droge kleren meer hadden... Gelukkig had ik mijn voorzorgen genomen en alles in plastieken zakjes gestoken, waardoor mijn bagage nog helemaal droog was! Was me dat een geluk!


Na een lekkere maaltijd en het voederen van de kleine wilde aapjes gingen we de verblijfplaats nog even verkennen en dommelden we in onze hangmatten in slaap... (of waagden we een poging om te slapen...).


King of the Amazon!


Dinsdagochtend werden we niet gewekt door onze gsm, maar door het geluid van de brulapen. Na een stevig ontbijt maakten we onze lunchpakketten klaar want we gingen de hele dag op uitstap, richting de 244 meter hoge Voltzberg. De tocht naar de Voltzberg ging zo'n 8,5 kilometer door het oerwoud: tussen de bomen, over boomstammen en kabbelende beekjes... Onderweg kregen we uitleg over de soorten bomen en planten en konden we wilde dieren spotten, zoals: brulapen, doodskopaapjes, slangen, wormen, vogels, ara's, (parende) vlinders, salamanders... 


Op de foto hieronder: "Zoek het wandelpad..."


Eenmaal aangekomen aan de voet van de Voltzberg wisten we meteen dat de beklimming een hele uitdaging ging zijn, mede door de warmte die elke meter die we hoger klommen ondraaglijker werd! Maar eenmaal boven was het uitzicht echt om nooit meer te vergeten! In de verte konden we onder meer de Tafelberg en de grens met Brazilië spotten, maar vooral heel wat bomen! Overal waar je keek zag je duizenden bomen, een uitzicht dat me altijd zal bijblijven!



Na de spannende afdaling (het was immers heel steil) moesten we ook nog de 8,5 kilometer terug wandelen. Gedurende de hele dag stroomde het zweet uit mijn lichaam, echt extreem! Gelukkig was dit bij iedereen het geval! Een verkwikkend bad in de watervallen aan het einde van onze tocht deed deugd!


Vermoedelijk door de zware en vermoeiende dag verliep de nacht in de hangmat al stukken beter...


Mama vogelspin


... en dit was ook nodig, want op woensdagmorgen gingen we opnieuw wandelen! Gelukkig voor onze beentjes was het deze keer maar een wandeling van een uurtje heen en een uurtje terug! We gingen naar de 'Moedervallen', wat mooie watervallen zijn. Jammer genoeg viel dit een beetje tegen aangezien het water heel hoog stond en de rotsen daardoor overstroomd waren, waardoor we de hoogteverschillen van de watervallen niet goed konden waarnemen. Vanuit de kant van de oever bekeken oogden de watervallen veel minder spectaculair, waardoor onze verwachtingen niet echt werden ingelost...


Na de middag gingen we normaal gezien nog een wandeling maken naar een eiland... maar bleek dat eiland door de hoge waterstand toch niet overstroomd te zijn?! Het werd dus een rustige namiddag, met zwemmen en rusten op het programma.
                                                         
's Avonds gingen we met de lokale gids 'Hugo' nog even wandelen richting de airstrip (landingsbaan), waar we o.a. enkele nachtvogels, een pad en... enkele vogelspinnen konden waarnemen! Ook in de eetplaats bleken meerdere vogelspinnen te huizen, wat best voor wat spanning zorgde! :-)


Hobbeldebobbeldebobbeldebobbel...


Over donderdag heb ik niet echt veel te schrijven, het werd een hele dag reizen! 's Morgens namen we terug de boot (het werd een droge bootreis deze keer!) en stapten we over op het busje. Vooraleer we in het busje stapten ging ik even naar de plaatselijke toilet, wat een grappige ervaring was! Ik kreeg er een echte all-in service! De meneer wees me de weg naar de toilet en nadien waste hij mijn handen en kreeg ik een handdoek aangeboden! Was me dat een luxe in "the middle of nowhere"! Nadien lag de bauxietweg er deze keer echter heel slecht bij, waardoor we meer dan 4 uur lang hobbelden over de weg, wat niet zo goed was voor de darmen... 


Onderweg raakten we zelfs eens vast in de modder, waardoor de mannen moesten duwen vooraleer we verder konden rijden richting Paramaribo! Eens aangekomen in 't Vat heb ik genoten van een heerlijke pasta met scampi's, genietend van alle mooie belevenissen die de Paasvakantie me heeft gebracht!


Vrijdag - zaterdag - zondag: Relax, take it easy!


Vrijdag had ik enkele dingen te regelen in het centrum. Aangezien mijn "oude gsm" vorige week op de boot bij de dolfijnentour zoek is geraakt (in het water gevallen?) moest ik mijn SIM-kaart gaan vervangen en een nieuwe gsm aankopen. Ook moest ik o.a. het fietsabonnement verlengen en nog wat inkopen doen.


Gisteren (zaterdag) en vandaag (zondag) had ik gereserveerd voor schoolwerk en de voorbereidingen voor volgende week, wanneer de school hier terug herbegint. 


Op zaterdagavond gingen we samen met Shahira naar "Pannenkoeken en Poffertjescafé" (de naam zegt al genoeg, nee?). Ik at er een "Hamburger Champignons" met "Vlaamse Friet" (alhoewel ze er niet zo Belgisch uitzagen) gevolgd door een Belgische Wafel met ijs, chocolade en slagroom: heerlijk! Het was een gezellige avond, meer van dat! 


Odie foe Sranang!*


Jonas


NEXT DESTINATION: Back2school
* Groetjes uit Suriname!

zondag 15 april 2012

Op een door ons bewoond eiland!

Paasvakantie (deel 2): Dolfijnen spotten - Isadou - Brownsberg - Stone Island

Daar springen ze!

Maandag 9 april, vroeg in de ochtend, werden we opgepikt door Taxi Chico om richting Leonsberg te rijden. Daar aangekomen stapten we in een bootje om richting Atlantische Oceaan te varen. In de monding van de Surinamerivier zagen we vervolgens tientallen dolfijnen rond ons bootje zwemmen. Sommigen wat verder, maar anderen kwamen echt dichtbij en sprongen op sommige momenten tot boven de zeespiegel! 


Na het spotten van de dolfijnen gingen we aan wal bij plantage "Rust & Werk". Hier hebben jarenlang heel wat slaven gewerkt, maar tegenwoordig is het nog de grootste plantage voor vee in de omtrek! Er zijn tegenwoordig meer dan 9.000 runderen in de hele plantage, die duizenden hectaren groot is! Een plaatselijke bewoner heeft ons een rondleiding gegeven en liet ons ook kennismaken met zijn huisdieren (lees: een kaaiman en enkele schildpadden) en lekker vers fruit (bananen, pompelmoes, een soort van kers, suikerriet). Als afsluiter van de trip gingen we nog even aan wal bij Fort Nieuw-Amsterdam, waarna we na 7 uur terug in Paramaribo zelf werden gedropt.


Diezelfde avond werd in Paramaribo de in Amsterdam woonachtige Surinaamse zanger "Bryan Bijlhout" groots gehuldigd door tientallen artiesten en met een medaille geëerd door de Surinaamse president. Bryan won in de Nederlandse talentenshow "The Winner is" een platencontract en 1 miljoen euro, waardoor hij een huldiging verdiende. Het moet gezegd: die man heeft echt een sterke stem, amai! En het was een leuk feestje!


Op een door ons bewoond eiland...


Met nog wat slaperige ogen van de dag voordien werden we op dinsdag opgepikt aan hotel Krasnapolsky door Gio van Orange Tours voor onze volgende trip richting Isadou-Brownsberg-Stone Island. Onze eerste bestemming was Isadou, een eilandje in de Boven Surinamerivier in het district Sipaliwini (dichtbij de Jaw Jaw Sula). "Isadou" betekent "van harte welkom" en zo voelden we ons er ook, want wij bleken de enige gasten te zijn op het hele eiland! Om het eiland te bereiken moesten we met het busje van Paramaribo tot Pokigron (Atjoni) om van daaruit per korjaal nog een halfuurtje verder te varen.


Rond 15 uur hadden we Isadou bereikt en verkenden we onze leuke lodges, echt prachtig! De lodges waren helemaal opgetrokken uit hout en de douche was bovenaan open, waardoor je echt een "natuurervaring" had bij deze accommodatie! 
Na de late lunch (rijst met kip) namen we opnieuw de korjaal richting het marrondorpje "Lapenie". De manier waarop deze mensen anno 2012 nog leven is echt opmerkelijk, amai! Toen we aanmeerden zagen we kinderen zich wassen in de rivier. Vervolgens moesten we onder een soort van "toegangspoort" doorwandelen, waarbij de vrouwen links moesten lopen en de wij rechts. De poort fotograferen is een groot taboe, het is een van de belangrijkste dingen in het dorp, dat volgens hun geloof alle kwade invloeden buiten het dorp kan houden! Ook foto's van de dorpelingen zelf en van de "offerpaal" mochten we jammer genoeg niet nemen. Net zoals in de films en documentaires zagen we hier in real life de vrouwen met een hele inboedel op hun hoofd rondlopen, indrukwekkend om te zien! Als afsluiter vroegen enkele mannelijke dorpelingen of we niets kwamen drinken, zodat zij iets konden verdienen aan ons. In het wat leek op een plaatselijk dorpscafé dronken we een Parbobiertje en kochten we achteraf nog een souvenir bij enkele marronvrouwen. Ik kocht een soort van schaaltje gemaakt uit een kalabas, waar de mannen hun handen in wassen voor het eten. In het schaaltje staat een teken gekerfd wat bij mij het volgende betekent: "Van tak tot tak" (de levenscyclus van de natuur). Vervolgens voeren we terug, aten we het diner, zaten we rond het kampvuur gezellig bij elkaar en vielen we nadien als een blok in slaap...
Tsjiep, tsjiep, krrrrr, krrrr... De oerwoudgeluiden maakten ons woensdagochtend wakker voor een nieuwe dag vol avontuur. We maakten een leuke wandeling langs enkele marrondorpen, waar we blootvoets door een kreekje moesten wandelen en onderweg de wondermooie natuur en leefwijze van de dorpjes konden bewonderen. In het laatste dorp bezochten we ook een schooltje, dat ik heel mooi vond. De leerkrachten krijgen in dat dorpje zelfs een huis ter beschikking om in te wonen, net naast de school! Als dat geen gemakkelijkheid is, amai! Op enkele meters van dat schooltje namen we een verfrissende duik in een kreek, waarna we terug richting Isadou voeren. 's Avonds hebben we een lekkere BBQ gehouden met kip en de vis die ik de dag eerder had gekocht, echt smullen! Daarna gingen we op kaaimannenzoektocht maar helaas hebben we er geen gevonden door de hoge waterstand (was ik blij dat ik op Matapica al een kaaiman had vastgehouden!)... Dan hebben we maar genoten van een dansavond die we hadden besteld. We hadden verwacht dat er een drietal vrouwen gingen komen dansen, maar er kwamen maar liefst 18 vrouwen op bezoek! Het was een prachtige avond, hun dansen hebben allemaal een mooie betekenis!
Hobbeldebobbel...


Donderdagmorgen... 7 uur... de wekker loopt af... opstaan... ontbijten... valiezen inpakken... in de korjaal stappen... terugvaren richting Atjoni... in de Orangebus stappen... een tweetal uur rijden richting Brownsberg...


In Brownsberg stapten we over in een pendelbus die de top durft op te rijden. Het werd een helse rit, waarbij de bus naast een afgrond reed en regelmatig voelden we de bus helemaal schuiven... Gelukkig raakten we veilig aan de top!


In natuurpark Brownsberg wandelden we richting de Leoval, een prachtige waterval waar we een koude douche hebben genoten. Op de weg naar de Leoval moesten we nogal klimmen en afdalingen nemen, maar het resultaat mocht er wel zijn! Onderweg zagen we ook enkele groepjes brulapen in het wild, echt leuk om te zien! Vooraleer we de afdaling met de bus aandurfden genoten we nog van een walking diner (met bami en nasi natuurlijk...) en een fenomenaal uitzicht op het stuwmeer.




Ja! Beet!


Eens beneden gearriveerd stapten we terug in het Orangebusje en reden we een dik halfuur richting Stone Island, een schiereiland aan het stuwmeer Brokopondo. Het was echt sprookjesachtig om te zien, alhoewel ik vond dat dit de geschikte locatie zou zijn voor een nieuwe griezelfilm! In 1960 werd begonnen met de bouw van de Afobakadam om een elektriciteitscentrale te kunnen bouwen voor de verwerking van bauxiet tot alluminium, dus werden tientallen dorpjes overspoeld. De bomen die ook overspoeld zijn zijn nu dode bomen geworden die overal in het meer te zien zijn, echt een heel vreemd uitzicht! Diezelfde dag ben ik samen met Natalie in het water gaan liggen voor een echte lichaamsbehandeling waar je in België heel wat geld zou moeten voor neertellen! In het water zaten immers allemaal kleine visjes die de dode huidcellen komen opeten, wat zorgt voor heel kleine prikjes (en soms een grote prik die wel wat pijn deed, die vis had waarschijnlijk veel honger! :-) ). Dit was echt een heel aparte belevenis! Na lekker gegeten te hebben (rara: rijst met kip natuurlijk!) kropen we moe maar voldaan in bed.


De volgende ochtend was meteen ook de laatste ochtend van deze trip. We gingen met de korjaal tussen de dode bomen in het stuwmeer en moesten onze handen binnen houden voor het geval we tegen een stam zouden varen en schuren. Eerst passeerden we een legale goudmijn waar me na overleg door de gids en toestemming van de beheerder even aan wal mochten komen voor een (indrukwekkend) bezoekje. We konden er zien hoe de graafmachine grond afschraapte die werd losgespoten door 2 jongens die echt op hun waterslang moesten liggen om te voorkomen dat de slang (met een enorme waterdruk) zou gaan slingeren en op hun hoofd terechtkomen. Komt dat water op jou, dan ben je immers op slag dood! Het losgespoten erts komt in een soort modderpoel terecht die wordt opgezogen en op matten terechtkomt in een houten constructie. Goud is zwaarder dan water en zinkt, waardoor het goud achterblijft en het overtollige water terug vloeit in het Brokopondo stuwmeer. We mochten ook een steen meenemen van de eigenaar, een leuk souvenir!
Vervolgens gingen we verder op het meer en namen enkelen onder ons (waaronder ik) namen een hengel om piranha's te vissen... en... jawel... na een kwartiertje had ik beet! Amai, wat kan zo'n vis nogal springen wanneer hij gevangen is, ik had er even bijna medelijden mee (tot ik zijn tandjes zag)! :-)
Als afsluiter van de trip gingen we nog naar de Slamedval, een mooie waterval die we moesten beklimmen van rots tot rots en konden we nog genieten van een verfrissende afkoeling. Nadien werd het inpakken en wegwezen, terug naar Paramaribo!

Avondvierdaagse & Party Animals


Vrijdagavond toen we terugkwamen van de trip passeerde de avondvierdaagse in onze straat. Gedurende 4 avonden wandelen ongeveer 4.000 personen van verschillende culturele groepen, verenigingen (politieke partijen, NGO's...) en bedrijven (Durex, Listerine, Parbo Bier, Fernandes...) een hele tocht door de stad, waar duizenden mensen langsheen de straten staan te kijken, echt een hele belevenis!


Op zaterdag heb ik even uitgerust van de vermoeiende week en ben ik in de namiddag gaan kijken naar de avondvierdaagse, dit keer op een Hot Spot (aan V-tunnel) waar ze een extra show opvoeren. De avond werd afgesloten met een feestje in Zsa Zsa Zsu tot de vroege uurtjes... 




Vandaag (zondag) moesten de party animals wat langer uitslapen, waarna we zijn gaan eten in Zus & Zo en ons klaarmaken voor de volgende trip van morgen! 


Greetz from the Amazon!
Jonas


NEXT DESTINATION: Raleighvallen & Voltzberg